חזרה לדף הבית חזרה לדף הבית
תפריט הוסף למועדפים תפריט צור קשר תפריט
אודות
תפריט
חברה וחינוך
תפריט
תרבות ופנאי
תפריט
ענפים ועסקים
תפריט
פנימי לחברים
תפריט
ספר מבקרים/Guest Book
לאתר שער הגולן בפייסבוק הדף שלנו בפייסבוק
כמה גשם ירד כמה גשם ירד
» ענף השקדים
» אבוקדו
» בננות
» גידולי שדה
» תמרים
ענפים ועסקים | ענף ייצור חקלאי - מטעים וגד"ש | תמרים

ענף התמרים  מנהל: אילן אופיר  


תמר דביר, תמר הלמר, ותמי זיו-אור במטע התמרים שנות ה- 60
 
איך הכל התחיל

בשנות ה- 60 ענף התמרים היה הענף החקלאי הרווחי ביותר בארץ ולכן החליטו גם בשער הגולן להקים ענף זה.
בשער הגולן היו למעשה שני מחזורים בהקמת הענף:
מחזור 1 - בתחילת שנות ה- 60 יצלק אורובן, נמרה עברי וברוך אריאלי, נטעו את מטע התמרים הראשון מחוץ לקיבוץ ואת עצי התמר הראשונים בשטח הקיבוץ כחלק מענף הפרדס.
בימי ההתשה, המטע ננטש בעקבות הפגזות שהעלו את המטע באש.
מחזור 2 - בשנת 1981, גדעון גולני ז"ל החליט להקים מחדש את הענף. הוא נטע את החלקה ליד הרפת, ושנה לאחר מכן, ניטעו התמרים בשטח הדוויר (חיאני וחלווי). 
בשנת 1983, נכנס עוזי כהן לרכז את הענף. והתחיל לשתול מילואים של חיאני בחלקת הרודוס (בחלקה ליד גדר המערכת).
בשנת 1985 ברק וריי המתנדב הצטרפו לענף התמרים כדי להשמיש את המטע להכנה לקראת פרי (ניקוי העץ מחוטרים).
ריי, המתנדב, נדקר מקוץ דקל בראשו והחליט לא להמשיך בענף. פעולת ההשמשה המשיכה עם ברק וקבוצת גרעין, בניהולו של עוזי.

מטע תמרים של שער הגולן לקראת גדיד

ואז, אחרי עבודה קשה, זה קרה. באוגוסט  הבשיל הפרי הראשון: 16 מכלי "חיאני" ו- 7 מכלי "אמרי". איזו התרגשות. והטעם? דבש טבעי.


מהנעשה בשטח
 

כיום מטעי התמרים מתפרשים על 230 דונם נושאי פרי.
כמות הפרי לשנת 2013:

  • 100 טון חיאני
  • 18 טון חלוואי
  • 50 טון אמרי
  • 30 טון ברהי
  • 120 טון מגה'ול

נקודות לגאווה מקומית:
בשנת 2005 יזם עוזי כהן נטיעת מטע של 90 דונם זן מג'הול. נטיעה זו מוכיחה את עצמה בכמות ובאיכות הפרי ומהווה גורם משמעותי ברווחיות הענף. 
איכות פרי המגה'ול בשער הגולן הוא בין המובילים במטעי התמרים הצפוניים.

הידעת???
גדיד פרי המג'הול בערבה הדרומית
מתבצע על-ידי ניעור העץ בגלל היובש של הפרי...


כיווני התפתחות

מציאת שטחים מתאימים לנטיעת מג'הול.



ליצירת קשר
פלאפון אילן:  052-3864108
מייל - dath@shaar-hagolan.co.il

 
מידע על התמר

לשמעית השיר "צל עץ תמר" עם זוהר ארגוב - לחצו כאן

עצי פרי זקופים וגבוהים ממשפחת הדקלים, גובהם נע בין 15 – 25 מ´, עליהם מגיעים לאורך של 5 מ´. עץ רב-שימושי וחשוב: הפרי משמש לאכילה, מיצרים ממנו דבש תמרים, סירופ סילאן ויין תמרים. סנסיני התמר, עליהם תלויים הפירות, משמשים ליצירת מטאטאים, סלסלות ומחצלות. עלי התמר משמשים ליצירת רהיטים ושזירת חבלים. את הגזע מעבדים ויוצרים ממנו שוקת לצאן. בקיצור, התמר הוא עץ רב-תכליתי, ואין פלא שהמוסלמים נוהגים לומר שאת התמר יצר אלוהים משאריות האפר שנותרו לו לאחר שיצר את האדם. את הפרי אוכלים לח או יבש.
 
 
מוצא עץ התמר לגמרי לא ברור. ככל הנראה, הוא נולד בנוה מדבר. אלינו הוא הגיע מאזור המפרץ הפרסי לפני כ - 4000 שנה. יותר מאוחר הערבים הביאו את התמר לדרום אסיה, צפון אפריקה ולבסוף לספרד. הספרדים דאגו להביא את התמרים אל העולם החדש, בסוף המאה ה- 18 למקסיקו ואל חופי קליפורניה.
בתמר בשל יש 80% סוכר. יתר המרכיבים הם: חלבון, שומן ומינרלים, כמו: נחושת, גופרית, ברזל, מגנזיום, סידן, טאנינים וחומצות אמינו. התמר הוא מקור מצוין לאשלגן ויש בו סיבים תזונתיים.
בארץ לא היו עצי תמר עד לשנות ה-40. בן-ציון ישראלי מקבוצת כינרת, נסע לאזור כורדיסטאן, איראן ועיראק ,ובדרך לא דרך הביא, או יותר נכון הבריח, משם לכאן אלפי חוטרים של תמרים, בזכותו יש לנו בארץ מהעץ הנפלא הזה. בארץ התמר גדל לאורך השבר הסורי אפריקני מבקעת כנרת ועד לדרום הערבה. התמר אוהב אדמת בזלת כבדה, והוא אחד העצים הבודדים שסובלים את מליחות הקרקע. בקיבוץ טירת צבי נמצא מטע התמרים הגדול בארץ.
ב-5 תמרים לחים במשקל כולל של 45 גר´ יש 115 קלוריות כמעט כולן מפחמימות. בתמרים יבשים התמונה שונה לגמרי: 100 גר´ תמרים יבשים מכילים 270 קלוריות והם מהווים מקור טוב לסידן אשלגן וויטמין B3.
בכל אשכול של תמרים יש בין 700 ל- 1700 תמרים. קטיף התמרים נקרא בעברית "גדיד".
 


הפרי ברפואה העממית: טוב לטיפול בבעיות מעיים, טיפול בחום, שיעול, כאב גרון, כיבי קיבה. אבקת הגלעינים משמשת להקלה על צמרמורת הקדחת, שורשי העץ משמשים להקלה בכאבי שיניים.

הזנים הנפוצים בארץ הם:
המג´הול- תמר אדום גדול ובשרני ממוצא צפון אפריקאי.
אמרי- תמר גדול יציב ויבש.
זהידי- הסוג הנפוץ בעיראק מאד מתוק ומאד רך.
ברהי- צהוב עגלגל וקשה.
חיאני- תמר הירדן לח וגדול בעל צבע שחור מבריק וטעם מתקתק.
הארצות המובילות בגידול התמרים הן: עיראק, ערב הסעודית, מצרים, איראן, אלג´יריה, פקיסטו, סודן, לוב, וכמובן סין. בארצות אלו הגדלים עשרות זנים שונים, לא כולם מוכרים לנו.

אצלנו נהוג לקשט את שולחן ראש השנה באשכול תמרים - סימן לשפע.
 
 
 
הדפס הדפס הדפס
שלח לחבר שלח לחבר שלח לחבר
שנה גודל פונט שנה גודל פונט שנה גודל פונט
Site by ITdesign - בניית אתריםEtsuv. Creative Group